batteri-tips

9 tips för längre batteritid i iOS 7

Upplever du försämrad batteritid i nya iOS 7? Här kommer nio tips som kan ge dig längre batteritid.

Nya iOS 7 har nu funnits ute ett tag och jag har märkt att en del läsare och vänner till mig har upplevt försämrad batteritid efter att de har uppdaterat till iOS 7. Så, här kommer ett gäng tips som förhoppningsvis ger er längre batteritid.

1. Vänta någon ytterligare dag

Innan vi sätter igång och stänger av funktioner eller återställer några inställningar, finns det ett par viktiga saker att tänka på.

 • Nytt iOS innebär nya spännande funktioner, många använder helt enkelt sin iPhone eller iPad mer de första dagarna utan att man egentligen tänker på det.
 • Vid nya, stora uppdateringar behöver sökfunktionen Spotlight jobba mer i början för att uppdatera sökindexeringen.

Vår rekommendation är att vänta någon ytterligare dag, om du nyligen uppdaterat till iOS 7, och sedan kollar om batteritiden blivit bättre.

2. Starta om enheten

Många gånger räcker det med att starta om sin enhet eller utföra en s.k. ”soft reset” genom att hålla in på/av-knappen och hemknappen samtidigt tills din enhet stängs av. Sätt sedan igång din enhet igen.

3. Använd stillbilder som bakgrundsbild

I iOS 7 är det numera möjligt att använda dynamiska bakgrundsbilder som rör sig, men animeringar behöver också extra processorkraft som förbrukar mer batteri.

För att välja stillbilder som bakgrundsbild öppnar du Inställningar –> Bakgrundsbilder och ljusstyrka –> Välj bakgrundsbild –> Stillbilder och slutligen väljer en bakgrundsbild.

bakgrundsbilder-ios7

4. Aktivera Minska rörelser

Animeringen på hemskärmen illustrerar en 3D-effekt genom att ikonerna rör sig samtidigt som du vinklar enheten. Det är snyggt, men det använder också extra kraft som förbrukar batteri.

För att stänga av animeringarna på hemskärmen öppnar du Inställningar –> Allmänt –> Hjälpmedel –> Minska rörelser och sedan slår på ”Minska rörelse”.

5. Stäng av AirDrop

I iOS 7 kom också Apples fildelningsfunktion AirDrop. Funktionen kräver dock att Wi-Fi och/eller Bluetooth är aktiverat, så om du vill spara på batteritiden rekommenderas det att stänga av AirDrop.

För att stänga av AirDrop öppnar du Kontrollcenter och trycker på AirDrop. Välj sedan ”Av” i menyn. Kom också ihåg att stänga av Wi-Fi och Bluetooth om du inte behöver dessa.

airdrop-ios7

6. Stäng av automatiska hämtningar av uppdateringar

App Store i iOS 7 låter användare att hämta alla uppdateringar av appar automatiskt i bakgrunden. Funktionen kan dock stängas av enkelt genom att öppna Inställningar –> iTunes och App Store och sedan slå av ”Uppdateringar” under ”Automatiska hämtningar”.

7. Stäng av bakgrundsuppdatering

Bakgrundsuppdatering är en ny funktion i iOS 7 som egentligen ska förbättra batteritiden. Tänk dock på att, i början behöver funktionen lära sig hur du använder apparna, så om du nyligen installerat iOS 7, vänta någon ytterligare dag och se om batteritiden blivit bättre.

Om du har använt iOS 7 ett par dagar och prövat allt ovanstående, kan det vara idé att pröva stänga av någon app som kan ställa till det för bakgrundsuppdateringen. Bäst resultat ges förstås om du stänger av hela funktionen, men det går också bra att stänga av bakgrundsuppdatering för specifika appar (Facebook har visat sig vara en app som förbrukar mycket batteri genom bakgrundsuppdatering).

För att stänga av bakgrundsuppdateringen öppnar du Inställningar –> Allmänt –> Bakgrundsuppdatering och sedan väljer de appar du vill stäng av eller om du vill stänga av hela funktionen.

bakgrundsuppdatering-ios7

8. Stäng av Platstjänster

Systemtjänster för platstjänster är känt sedan tidigare som en energibov, men i iOS 7 har Apple lagt till några ytterligare smarta funktioner som tyvärr drar ned batteritiden, Populära i närheten, Vanliga platser och Wi-Fi-nätverk.

För att stänga av dessa tjänster öppnar du Inställningar –> Integritetsskydd –> Platstjänster –> Systemstjänster.

Läs mer om Platstjänster på Apples supportsida.

9. Återställ inställningar

Om du fortfarande tycker att batteritiden är sämre efter dessa åtta tips kan det vara läge att återställa inställningarna i enheten eller i värsta fall återställa hela enheten som en helt ny enhet.

För att återställa inställningarna öppnar du Inställningar –> Allmänt –> Återställ och väljer ”Nollställ alla inställningar”.

Läs också:

Förläng batteritid i din iPhone och iPad

Olle Eriksson

Olle Eriksson

Skribent

Dela:
 • Viktor

  Jag märker ingen skillnad av att stänga ner ”minska rörelse”

 • brallor

  Du kan inte räkna med att det ska bli några timmar bättre, men även bäckar små…

  • Viktor

   Jag tänkte inte inom batteritid utan den mer 3d effekt och allt det där som Minska rörelser skall ge om man inte stänger av den.

 • Nisse

  Hej kan någon förklara vad de olika platstjänsterna på systemtjänster andvänds till så man inte stänger ner något man har nytta av.

 • Åsa

  Hej
  En helt annan sak. Varför har min iphone blivit så seg när jag skriver sms, mail, kommenterar på facebook, instagram mm När jag skriver något syns inte bokstäverna utan det kommer efter flera sekunder.
  Hjälp…är det någon mer som ha problem med detta?

 • Mikael

  Jag har inte märkt någon försämring av batteritiden, supernöjd med iOs7!! :D

 • Åsa

  Varför funkar inte min hotmail adress längre efter ios7 uppdateringen?

 • Annika

  Håller med Åsa, segt att skriva o kameran är urseg att öppna

 • Basse

  Glöm inte 3G

 • Abir Karademir

  Med nya ios 7 har jag fortfarande inte förstått hur man ska stänga av program eller appar som jobbar i bakgrunden?? vilket man förut kunde genom dubbelklicka på hemknappen och hålla in 2 sek och kryssa för alla program som ska stängas. Tacksam för svar!!

  • HarrySnurr

   Dubbeklicka på hemknappen, dra sedan mini-ikonerna uppåt.

   • Gunnel

    Det går inte att dra dem uppåt

    • Morgan

     Dra bilden som ligger ovanför ikonen uppåt. Sätt fingret på bilden, inte ikonen, och dra den uppåt. Då ska det gå.

     • Frida Fridh

      TACK – jättebra!

   • Ewik

    Funkar inte… Bugg?

 • Abir

  ta bort efternamnet på mitt tidigare inlägg tack!!!!

 • Knallhatten

  Mobilen gick lite segt de första minuterna, men sedan blev det bättre. Startade om den och sedan dess har jag bara märkt positiva effekter. Allt går snabbare och det mesta har blivit smidigare. Den bästa uppdateringen någonsin!

 • Annelie

  Hej,
  Airdrop har jag försökt stänga av men jag får inte ens upp den i kontrollcenter? Har aktiverat både Wifi och blåtand. Vad gör jag för fel?

 • Ewik

  Hur stänger man ner apparna nu?
  Det går inte att trycka på en app längre och få upp kryssrutan med ett X.

  • Mari

   stänga ner apparna eller ta bort apparna?

 • nisse

  om ni har vanlig fyra så hänger inte processorn med ios är för 4s o uppåt

 • Mari

  Undrar hur man kan nedgradera ios 7 till 6? för det här va det sämsta uppdatering som jag har gjort

 • Maggan

  Efter att jag uppdaterat telefonen fungerar inte inkommande samtal. De som ringer får upptagetton. Det hörs inget i telefonen, bara ett meddelande att jag har ett missat samtal. Detta händer när telefonen är nerstängd inte annars. Vad gör jag? Väldigt irriterande!

 • Pingback: Dagens iOS 7-tips: Gör texten fet | iPhoneGuiden()

 • Pingback: iOS 7: 9 vanliga problem med lösningar | iPhoneGuiden()

 • Christina

  Efter uppdateringen till ios7 är batteriet helt dränerat varje morgon, trots att jag inte använt iPhonen under natten. Har följt instruktionerna här men det gör ingen skillnad.

 • roger

  efter ios 7 uppdateringen är telefonen slö,facetime fungerar int,tömmer batteriet på några timmar fast man int rör telefonen,får ej på wi-fi, wi-fi knappen är bara grå.ios 7 är bara s**t.hur mycket kostade samsung…. ;)

 • carlin

  @maggan, jag tror du kommit åt ”stör ej”- funktionen, antingen i inställningar eller i kontrollcenter. Ser ut som en månskära i kontrollcenter…

 • Michael

  Hej.
  Har nu försökt tillräckligt. Inte bara jag. Har kontakt med minst 10 personer som har Iphoner som inte längre fungerar. Dessa har alla försökt stänga av funktioner utan märkbar förbättring. Inte fungerande = att lägga ifrån sig telefonen med väckning på och som 6 timmar och inte ha blivit väckt i tid för batteriet är slut. Inte fungerande = att behöva ladda telefonen 2 till 3 gångar per dag. Det är som att ha en fast telefon, dvs alltid ansluten med en sladd.
  IOS 7 är ett totalt haveri. Jag ägnar nu en timme på att försöka återgå till IOS 6. Om inte det lyckas byter jag telefon. Min tid är för dyrbar för att ägna sig åt teknik trassel.

 • jocke

  hur kommer det sig att efter uppdateringen är redan gjord sen den kom ut och inte haft några problem till att nu helt plötsligt så börjar batteriet sluka allt på bara nån/några timmar? jag stänger ner allt som i vanliga fall, men den blir varm och jag har ingen aning om vad felet är!?! :S

 • St

  Har en iPhone 4s:

  Tidigare kunde jag och tjejen bjuda in varandra på varandras kalendrar via sms fast det verkar inte funka nu?

  HJÄLP

 • Erica

  Hur stänger man av animationerna? Vet att funktionen ska ligga under hjälpmedel, men hittar den inte där på min iphone 4.

 • Emma

  Kanske låter elakt.. Men om man inte har en iPhone 5, utan en 4s eller tidigare, ska man inte uppdatera iPhone. Enheten klarar det inte. Så har det alltid varit eftersom Apple vill tjäna mer pengar. Hade jag haft en fyra hade jag avstått helt från uppdateringen. Den kan ändå inte få allt nytt utan blir mest seg och svår. Har man uppdaterat sin 4 och har en säkerhetskopiering lagrad, bör det gå att byta tillbaka. Annars kanske det är bäst med en total återställning, eller helt enkelt en ny telefon – beroende på vad man använder den till. För den kommer aldrig att få den batteritid/snabbhet som den hade innan uppdateringen. Den är kapabel till det gammal systemet och inte det nya. 5:an däremot bör klara uppdateringen helt okej. Det gjorde då min. Fult som stryk men det funkar mer än väl :)

 • karin

  Hej,
  jag har testat allt och har haft en iphone 4s som i ett halvår dragit ur batteriet på mindre än en dag. Har bytt batteri. Hjälpte inte. Har nu köpt en 5s och det är samma problem. Min sista och enda chans nu är att återställa som ny enhet i itunes. Men då är min fråga som säkert är dum: Kommer jag att förlora alla inställningar, all info, alla appar, alla bilder? Har ju inte allt i icloud eftersom inte allt får plats i icloud…..
  Tack för svar! Karin

  • Mårran

   Du dubbelklickar på hem knappen sen skjuter du upp dem, eller scrollar till rätt program.

 • Pingback: Kortlivade batterier | Monas hörna()

 • Linnea

  Hur stänger man av appar som är på i bakgrunden? Förut så höll man ju bara fingret på appen i fråga tills det kom upp en röd knapp som man skulle trycka på. Men hur gör man nu?? Tack på förhand

  • Olle Eriksson

   Hej Linnea,

   För att stänga av appar i iOS 7 dubbelklickar på hemknappen som tidigare och sedan sveper du med fingret på de små fönstren som visas, uppåt. Se video: https://www.youtube.com/watch?v=ICxQS_KHcsk

 • Pingback: Se om din iPhone förbrukar batteriet för snabbt | iPhoneGuiden()

 • Guest

  Min iPad! ej ännu uppdaterad, har fått en konstig bugg. Det går inte att uppdatera apparna. Se bild. Så uppdatera alla går ej att trycka på och tar man en i taget öppnar den appen istället för att uppdatera. Någon som varit med om detta? Har startat om paddan men verkar inte funka det heller!?

  • Linda

   Det är likadant för mig. ”Uppdatera alla” är grå och oklickbar. Vill man uppdatera dem en och en öppnas de istället.

   • Tove

    Samma här, skulle verkligen vilja veta om någon har kommit på nån lösning på problemet.

   • Se svaret ovan.

  • Mike

   Samma för mig och min fru

  • Har du uppdaterat till iOS 8.1? Om inte, pröva med det och se om det löser sig.

   • Catrine

    Om jag inte vill ha iOS 8 men ändå vill kunna uppdatera mina appar, hur gör jag då? Varför fungerar det inte nå mer om de alltid gjort det tidigare? :/

 • Sofie

  Någon som vet om kontrollcenter försvinner med iOS 8.1.2? Jag kan bara öppna kontrollcenter när iphone är låst men inte när den är ”upplåst” och jag använder den. Varför är det borta?!

  • Hej Sofie, Kontrollcenter har inte tagits bort i iOS 8.1.2. Kontrollera att du inte har stängt av ”Åtkomst inom appar” i Inställningar –> Kontrollcenter.

  • Axel

   Mor min råkade ut för det här, jag startade om telefonen hennes så fungerade det sedan.

 • Karin

  Jag har en iPhone 5c och har strul med att folk inte hör mig när jag har Wifi påkopplad under mina samtal