iPhoneGuiden.se

Sök

Historien om Apple är stark; från att ha startats i ett garage för över 40 år sedan, blev det i somras värderat till världens första biljonföretag i sitt slag. Steve Jobs, som avled år 2011, var inte med vid den milstolpen. Under företagets livstid kan det dock sägas ha skapat saker som, i mer eller mindre mån, har förändrat världen. 

Men vad vet du egentligen om Apple? Det är en spännande historia. Här listar vi ett antal fakta som du kanske inte kände till. 

1.   Den tredje grundaren

De flesta känner till att historian började med Steve Jobs och Steve Wozniak. I den sistnämndas föräldrars garage, i Cupertino i Kalifornien, började de bygga datorer. Färre är det dock som känner till att det fanns en tredje person som jobbade med dem – Ronald Wayne. Wayne och Jobs var tidigare arbetskamrater på Atari, och han hade gått med på att hjälpa dem att starta företaget. 

Förutom att han bidrog till utvecklingen av datorn, skrev han dess manual och tog fram Apples första logga. Snart fick han dock kalla fötter och lämnade projektet. I samma veva gjorde han kanske en av IT-historiens värsta affärer någonsin, när han sålde sina aktier till Jobs för 800 USD. Ingen dålig summa förvisso, med tanke på att en dollar var mer värd då än vad den är idag – men dessa aktier hade varit värda många, många miljarder nu. Enligt Wikipedia hade han varit god för över 315 miljarder kronor år 2011. 

Det sägs att han efter försäljningen gjorde en medioker karriär inom elektronik, och att han nu lever ett tillbakadraget liv där han säljer frimärken och mynt i en trailer-park i delstaten Nevada. Det sägs också att han inte ägde en Apple-produkt förrän 2011 – samma år som Jobs dog – då någon gav honom en iPad i present. 

Det verkar dock inte som att han bär på särskilt mycket ånger idag. Se bara den här intervjun: 

2.   Det började med en miniräknare

För att få in kapital sålde Jobs sin Volkswagen, medan Wozniak sålde en miniräknare. Det sistnämnda må låta anspråkslöst, men faktum är att miniräknaren var mer värd än minibussen. Det här var i mitten av 70-talet och datorer i allmänhet var ovanliga. En bra kalkylator, som dessutom kunde programmeras, var mer betydligt mer värd än materialen den byggdes i. Faktum är att han fick 500 USD för den, som i dagens kurs skulle motsvara ett par tusentals dollar.

Kalkylator av Wozniak

Tur var det dock att kanske att de inte satsade på miniräknare. Idag kan man, som bekant, hitta en bra miniräknare för en hundralapp, ungefär. Marknaderna för telefoner och laptops har däremot  visat sig fortsatt starka. 

3.   De var, och är, extremt måna om sin integritet

Detaljerna är inte helt bekräftade, så ta det med en nypa salt. De flesta kan dock hålla med om att Apple månar om sin integritet, och kanske har man intrycket av att de gör det i en högre utsträckning än andra företag. 

Det sägs att Apple genom åren, och kanske fortfarande, ger personer påhittad information och låtsasprojekt vid olika tillfällen. I händelse av en läcka kan de då spåra den till rätt person. Kanske är det smart, eftersom hela verksamheten bygger på framstående teknik – men kanske är det också något extremt?

4.   Jobs biologiska mamma pressades till att adoptera bort honom

Joanne Schieble, Jobs biologiska mamma, blev gravid med Steve 1955. Trots att hon hade ett starkt förhållande med pappan Abdulfattah Jandali, pressade Joannes föräldrar henne till att låta honom adopteras bort. 

Trots att hon var tydlig med att barnet skulle gå till ett högutbildat par, adopterades han av Paul Jobs (som inte gått ut high school) och Clara Jobs, som inte hade slutfört sin högskoleutbildning. Jobs biologiska föräldrar gifte sig senare och fick dottern Mona Simpson, som var i rampljuset 2011, när det skrevs om broderns bortgång. 

Pappan fick aldrig träffa sin son, trots att han ville. Han var inte redo, sade han i en intervju. 

5.   Wozniak är fortfarande anställd av Apple

Wozniak var inte den typiska kontorskillen. Allt eftersom Apple växte sjönk hans glädje i att jobba för företaget. Efter en flygplansolycka i början av 80-talet slutade han gå till jobbet regelbundet, och sex år senare sade han officiellt upp sig från sin heltidsanställning. Han jobbade på diverse projekt och tog därefter på sig rollen som någon form av ambassadör för företaget. Han har en miljonlön idag, som dock bleknar i jämförelse med värdet på hans aktier. 

6.   Satanistiska priser

 

Apple I, alltså deras allra första dator, såldes för 666,66 USD. Det var Wozniak som satte priset, troligtvis ovetandes om den bibliska referensen.

Apple I

Han förklarade saken genom att säga att han ville höja återförsäljarpriset med en tredjedel. Det här skulle då förvisso bli 667, vilket han bemötte med att det var enklare att skriva två sexor på raken istället. 

7.   Jobs drevs ut ur företaget

I mitten av 80-talet hette inte VD:n Steve Jobs, utan John Sculley, en person som Jobs inte tyckte särskilt mycket om. När han försökte övertyga styrelsen om att få bort honom från positionen, svarade de i princip med att driva bort Jobs istället – alla hans ansvarsområden togs ifrån honom. 

Det här gjorde honom så ursinnig att han valde att helt enkelt sluta. Han startade då upp företaget NeXT, vars mjukvara banat väg för iOS, det operativsystem som finns i iPhones och iPads idag. Återföreningen skedde när Apple köpte upp NeXT i mitten av 90-talet. 

8.   Macintosh – ett dåligt namn, enligt Jobs

När Jobs intresserade sig för Macintosh-projektet, som drevs av Jef Raskin, började man snabbt att ta det framåt. Raskin hade redan döpt projektet efter äppelsorten McIntosh, som var hans favorit. Jobs tyckte att namnet var okej internt, men att det inte skulle fungera ute på marknaden. När Raskin inte var på kontoret smög han in och försökte byta namn på produkten, men Apple var stort vid det här skedet, och namnbytet erkändes inte. 

9.   iPod lanserades med en överraskning

När iPod lanserades blev det snabbt en enorm framgång. När en exalterad kritiker undersökte den upptäckte han att den kom med en liten överraskning – att man kunde spela Breakout på den. I sin recension förklarade han hur man gick till About och höll ned hemknappen i ungefär tre sekunder, varpå ett litet spel kom fram. 

Ingen har direkt stoltserat med att ha implementerat spelet i iPodden. Däremot är det värt att notera att det var det spelet som Wozniak och Jobs jobbade tillsammans på, när de var anställda hos Atari. 

Också värt att notera är att Jobs blåste Wozniak när Atari betalade dem för att utveckla spelet. Atari betalade dem 5 000 USD, varpå Jobs gick till Wozniak och sa att ”Dom gav oss 700 dollar. Här är dina 350”. Wozniak har sagt att det var jobbigt att få reda på att Jobs blåste honom, men att man ”får väga det mot allt gott”. 

10.   I:et stod för ”internet”

I:et i iMac stod ursprungligen för ”internet”. Säkerligen har prefixen fått sig en annan betydelse på senare år. Idag associerar man snarare i:et med begrepp som ”innovation” eller ”imagination”. Genom åren har Apple smugit in en rad olika symboler som den inbitna kan notera. Ett annat exempel är att klockan alltid står på 09:41 på iPhone-reklamer. Anledningen till detta är att den första iPhonen lanserades kl 09:41 den nionde januari år 2007. 

11.   Att jobba hos Apple är svårt

Det är förvisso kanske ganska känt. Men Apple har utmärkt sig för att ha speciella rekryteringsprocesser. Även på Apple Stores, som finns runtom i hela världen, är det många sökande och en godkännandegrad som kan matcha några av världens mest prestigefulla universitet. 

Att få jobb på andra positioner inom företaget är ännu mer utmanande. Under intervjuerna får man djupgående frågor, och ibland till och med gåtor. Till exempel: 

 

Frustrerande att inte kunna svaren? Vi besparar dig googlandet och lägger dem i spoilers här: 

Fråga 1
Det finns lite olika svar på den här frågan. En del menar att det är en kuggfråga, och att man kan be någon annan där att göra det. Vad exakt Apple vill ha för svar får vi dock lämna osagt. 
Fråga 2
Fråga ”Vilken dörr skulle den andra vakten påstå vara den rätta?”. Svaret på det ger dig nämligen den felaktiga dörren. Den ärliga vakten skulle peka ut vad den oärliga vakten skulle säga – den felaktiga – medan den oärliga vakten skulle ljuga om vad den ärliga skulle säga.
Fråga 3
252. Räknas ut med en inte alltför avancerad ekvation.

12.   Apples frakt går med flyg – inte med båt

Det vanliga är att importörerna skickar efter produkter med båt till USA från Kina. Apple använder sig dock av flyg istället. Man anser att det är säkrare, men kanske framförallt att det är snabbare. Leveranstiden med färja från Sydostiasen är naturligtvis väldigt lång – med flyg går det betydligt snabbare, vilket innebär att tomma hyllor kan fyllas på snabbare. Angående säkerheten har man uttryckt oro över att båtar mer sannolikt är offer för väderkatastrofer och kapare. 

13.   Oh wow, oh wow, oh wow. 

”Oh wow, oh wow, oh wow”. Det här var Steve Jobs sista ord. Strax efter hans bortgång florerade ett blogginlägg som sades vara hans sista ord. Den texten var lång, inspirerande och känslosam. Det kunde dock dementeras ganska snabbt. 

I själva verket var det alltså dessa ord han yttrade, efter att ha tittat familjemedlemmarna i ögonen. När orden sades hade han flyttat upp blicken och tittade över deras axlar.

14.   Hemligt packningsrum

Det är ingen hemlighet att Apple lägger mycket tid på att skapa en upplevelse för kunden. De flesta kan hålla med om att det är något speciellt att öppna upp exempelvis en Mac, iPhone eller iPad för första gången. 

Packning apple

Det är givetvis ingen slump. I högkvarteren i Kalifornien har man ett dedikerat, hemligt packningsrum där anställda spenderar tid med att försöka skapa en så stark upplevelse för kunden som möjligt.